با شروع انقلاب صنعتی در اواخر سده 18 و اوایل سده 19، جهان شاهد جریانی از فناوریهای جدید بوده که ماهیت کار را تغییر دادهاند. چرخ ریسندگی، شاتل پرواز، قطعات قابل تعویض، خطوط مونتاژ، کشاورزی مکانیزه و رایانه شخصی تنها برخی از اختراعاتی هستند که در طول سالها جایگزین کار انسان شدهاند. اکنون ما در آغاز انقلاب صنعتی چهارم قرار داریم؛ تحولاتی که در حوزه ژنتیک، هوش مصنوعی، روباتیک، نانو و زیستفناوری به وقوع پیوسته است، هریک به نوعی تکمیلکننده دیگری بودهاند. این تحولات پایه و اساس انقلاب جامعتری هستند که تمام جنبههای زندگی ما را تحتالشعاع خود قرار داده و خواهند داد. دنیای تکنولوژی محوری که در آن زندگی میکنیم دنیایی پر از نوید و همچنین چالشها است. حتی با افزایش بهرهوری و بهبود زندگی، تصور اینکه توسعه فناوری جایگزین برخی فعالیتهای انسان خواهد شد موجب نگرانیهای عمومی بسیاری شدهاست؛ زیرا بسیاری از فعالیتهایی که امروزه توسط انسان انجام میشوند این پتانسیل را دارند که خودکار شوند. بنابراین در آینده ما شاهد این خواهیم بود که کارهای زیادی به صورت خودکار انجام شوند؛ اما این امر تنها در مورد کارهایی که بسیار روتین و قابلپیشبینی در طبیعت هستند صدق میکند و همه مشاغل را شامل نمیشود. مشاغلی که نیازمند تعاملات انسانی هستند مانند مدیریت افراد مسلما کمتر مستعد اتوماسیون هستند. در واقع، اتوماسیون دنیای جدیدی ایجاد میکند که در آن کارمندان سریعتر، باهوشتر و کارآمدتر هستند و ارزش بیشتری به مشتریان اضافه میکنند.
3 نکته برای اینکه بتوانید شغل خود را در عصر اتوماسیون حفظ کنید
اگر میخواهید در عصر اتوماسیون دوام آورید باید بدانید که در آینده فناوری چگونه شغل شما را تحت تاثیر قرار میدهد. شاید توسعه صنعت و تکنولوژی نقش فعلی شما را منسوخ کند؛ اما این کار قطعا فرصتهای جدید و هیجانانگیز دیگری برای شما ایجاد خواهد کرد.
در اینجا چند نکته عنوان میشود که توجه به آنها میتواند به بقای شغلی شما در عصر اتوماسیون کمک کند.
- یادگیری مداوم و ارتقا مهارتها
در دنیای هوشمند ما باید بیشتر از نسلهای قبل کار کنیم و این به این معنی است که اگر بخواهیم استخدام شویم یا در شغل خود باقی بمانیم باید همگام با فناوری حرکت کرده تا با جهان در حال تغییر سازگار شویم و این امر تنها با یادگیری مداوم میسر خواهد شد. در عصر اتوماسیون کسانی برنده هستند که به بهترین روش تکنولوژیهای جدید را به خدمت میگیرند یا توسط تکنولوژیهای جدید استخدام میشوند؛ بنابراین باید دانش خود را در حوزه تخصصیتان بروز نگه دارید و همواره در حال یادگیری و ارتقا مهارتهای خود باشید.
- تمرکز بر روی علم و فناوری
ماشینهای هوشمند از بسیاری از فرایندها و مشاغلی که در گذشته توسط انسانها انجام می شده، استفاده میکنند؛ اما هنوز مشاغلی وجود دارند که به سادگی نمیتوانند خودکار شوند. مشاغل زیادی مانند رانندگی، خرده فروشی، پست ،کارمند بانک و ... که حالت تکراری و روتین دارند در آینده در اختیار ربات ها قرار می گیرد. با این حال، موج اتوماسیون فرصتهای بسیاری در زمینههای تجارت جدید، هنرهای خلاق، علوم فنآوری، ریاضیات و IT ایجاد میکند که شما میتوانید برای بقا در عصر اتوماسیون بر روی این مشاغل تمرکز کنید.
- فعالیت در محیطهای کاری مجازی
در عصر اتوماسیون، مشاغل باید انعطافپذیری بیشتری داشته باشند. محل کار سنتی مربوط به دوران پسا صنعتی و متناسب با چشمانداز مردمی بود که به دنبال ثبات شغلی و درآمد تضمینشده بودند. امروزه افراد جوان علاقه کمتری به کار تمام وقت دارند و خواهان تعادل میان شغل و زندگی خود هستند. در آینده، کارفرمایان نیز بر استخدام و حفظ کارکنان تمام وقت متمرکز نمی شوند. در تجارت سنتی شما یک کارمند را استخدام میکنید و در بیشتر موارد برای آموزش و ارتقای مهارتهای وی مجبور به صرف زمان و هزینه هستید؛ اما در کسب و کار مدرن شرکتها از طریق استخدام فریلنسرها در هر زمان که نیاز دارند، میتوانند در زمانی کمتر و با هزینهای اندک شکافهای موجود در کسب و کار خود را پر کنند. به همین دلیل امروزه محیطهای کاری آنلاین به صورت تصاعدی در حال رشد هستند و افراد زیادی در این محیطها به عنوان فریلنسر و دورکار مشغول فعالیت هستند. این سامانهها به افراد بسیاری کمک کردهاند تا به راحتی شغل خود را ایجاد کرده و حتی از خانه مشغول به فعالیت شوند. در واقع این محیطهای مجازی به محل کار آینده تبدیل شدهاند. محیطهای کاری مجازی در حال تغییر روشهای قدیمی کاریابی و گسترش روشهای نوین جستجوی کار و جذب استعدادها هستند. محیطهای کاری مجازی حتی میتوانند مشارکت کاری و ساعات کاری را افزایش دهند. با استفاده از قابلیتهای جستجوی قدرتمند، محیطهای کاری آنلاین میتوانند روند استخدام را تسریع کرده و زمان جستجو برای یافتن شغل و در نتیجه بیکاری را کاهش دهند. از طریق این سامانهها افراد بدون توجه به محیط جغرافیایی خود میتوانند فرصتهای شغلی خود را در سراسر دنیا جستجو نمایند و از هر مکانی که میخواهند مشغول به کار شوند. همچنین محیطهای کاری آنلاین به افراد در انتخاب مشاغل صحیح کمک کرده، در نتیجه بهرهوری و رضایتمندی شغلی را افزایش میدهند. بنابراین با ظهور روباتها، مشاغل شکل جدیدی به خود میگیرند و در این بین فریلنسرها اکثر مشاغل را در اختیار خواهند داشت؛ زیرا آنها به طور مداوم در حال ارتقای مهارتهای خود و یافتن فرصتهای جدید هستند.
کلید رسیدن به نوآوری، تبدیل شدن به بخشی از آن است. اگر شما خود را برای شغلی که نیاز به مهارت خاصی ندارد آماده میکنید مطمئنا آینده شغلی امنی نخواهید داشت؛ اما با پذیرفتن و یادگیری فناوریهای جدید دنیای در حال تکامل هوش مصنوعی، میتوانید بر موج نوآوری سوار شده و پیروز شوید.
مقالات مرتبط:
فریلنسری راهی مناسب برای اشتغال فارغالتحصیلان