در یک تقسیمبندی، مهارتها به دو دسته سخت و نرم تقسیم میشوند. مهارتهای سخت تواناییهایی هستند که برای انجام کار به آنها نیاز دارید. مهارتهای سخت اغلب از طریق آموزش به دست میآیند، قابلاندازهگیری هستند و به راحتی میتوانند تعریف و ارزیابی شوند. برای مثال، یک مهارت سخت برای یک متخصص IT ممکن است برنامهنویسی کامپیوتر باشد؛ در حالی که یک مهارت سخت برای یک نجار میتواند نحوه برش چوب باشد. مهارتهای نرم نیز مهارتهای بین فردی هستند، تعریف و ارزیابی آنها بسیار سختتر است و شامل مواردی مانند تفکر تحلیلی، ارتباطات کلامی و نوشتاری، توانایی رهبری و ... میباشند. مهارتهای نرم به ویژه در مشاغل مبتنی بر مشتری مانند فریلنسری بسیار حائز اهمیت هستند؛ زیرا افرادی که در این مشاغل فعالیت میکنند تعاملات زیادی با کارفرمایان خواهند داشت. مهارتهای نرم نقش مهمی در ایجاد روابط پایدار با مشتریان فراهم میکنند و همچنین شانس برنده شدن پروژههای بعدی را افزایش میدهند.
در اینجا لیستی از برترین مهارتهای نرم که برای موفقیت فریلنسرها بسیار اهمیت دارد آورده شده است؛ توجه به این موارد میتواند در موفقیت شغلی شما موثر باشد.
- وقت شناسی
زمان منبعی ارزشمند برای همگان است. اکثر پروژههایی که دریافت میکنید از نظر زمانی حساس هستند و حتی ممکن است به علت فوریت انجام به شما سپرده شده باشند؛ بنابراین بسیار مهم است که به موقع انجام و تحویل داده شوند. وقت شناسی و احترام گذاشتن به وقت دیگران از خصلتهای خوب افراد حرفهای است؛ اما اگر به دلایلی نتوانستید پروژه را در موعد مقرر به اتمام رسانید باید به مشتری خود اطلاع دهید و زمان تحویل نهایی را مشخص کنید.
- حل مساله
مهارت حل مساله اشاره به توانایی افراد برای تشخیص یک مشکل، درک آن و یافتن راه حل مناسب برای رفع آن دارد. توانایی حل مساله مستلزم برخورداری از تعداد زیادی از مهارتها مانند تفکر تحلیلی، خلاقیت فردی، مدیریت پروژه و مهارتهای حل تعارض است. همچنین حل مساله معمولا نیازمند برخورداری از انعطافپذیری بالا است. مهارتهای حل مساله به توانایی شما برای ارزیابی موقعیتها و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط میشوند. قطعا شما به عنوان یک فریلنسر در طول کار با مشتریان، با چالشهای زیادی رو در رو خواهید شد؛ بنابراین باید این توانایی را داشته باشید که بتوانید در زمانی کوتاه مساله به وجود آمده را حل کرده و وضعیت را تغییر دهید.
- برقراری ارتباط موثر
برای رشد حرفه خود باید بتوانید مهارتهای ارتباطی حرفهای و کارآمدی با مشتریان برقرار کنید. صرف نظر از تواناییهای فنی، برقراری ارتباطی شفاف لازمه موفقیت برای یک فریلنسر است. مشتریانی که از تواناییهای ارتباطی شما ناراضی باشند، قادر به انجام کسب و کار با شما نخواهند بود؛ اما اگر بتوانید ارتباط خوبی با مشتری برقرار کنید قطعا دوباره به شما رجوع خواهد کرد یا همکاری با شما را به دیگران پیشنهاد خواهد داد.
برای بهبود مهارتهای ارتباطی خود از روشهای زیر استفاده نمایید:
- از زبان مناسب و حرفهای استفاده کنید
- به سوالات و درخواست مشتریان به موقع پاسخ دهید
- توافقات خود با مشتریان را مکتوب کنید
- از پرسیدن سوالات زیاد که به برای انجام پروژه به جواب آنها نیاز دارید نهراسید
- کار گروهی
شما به عنوان یک فریلنسر باید توانایی کار گروهی را داشته باشید. در اغلب موارد، شما به عنوان عضوی از یک تیم بزرگ مشغول انجام یک پروژه خواهید شد و مسئولیت انجام بخشی از پروژه با شما خواهد بود. به عنوان مثال اگر شما به عنوان یک توسعه دهنده وب سایت استخدام شده باشید ممکن است که مجبور باشید با افرادی دیگری مانند طراح وب، تولید کننده محتوا و ناظر پروژه که مرتبط با پروژه شما هستند، تعامل داشته باشید. حتی امکان دارد که شما مجبور به برقراری ارتباط با افرادی از کشورها و یا قارههای دیگر باشید؛ بنابراین اگر نتوانید ارتباطی موثر برقرار کنید و بخشی از یک تیم فعال باشید، شانسی برای موفقیت ندارید.
- مثبت اندیشی
داشتن و حفظ دیدگاه مثبت برای موفقیت یک فریلنسر بسیار مهم است. خود را با انرژی مثبت احاطه کنید و ذهنی باز داشته باشید. با افرادی معاشرت کنید که در کنار آنها خود را ارزشمند احساس میکنید و از شما حمایت میکنند. این افراد ممکن است خانواده، دوستان و یا همکاران شما باشند. فریلنسری به مانند دوچرخهای است که برای سوار شدن بر آن و حفظ تعادلتان باید حرکت کنید؛ بنابراین در همه شرایط باید این تعادل را حفظ و سخت تلاش کنید. هرگز از هدف خود دور نشوید و به خاطر داشته باشید که هیچ موفقیتی آسان به دست نمیآید.
اگر قصد دارید به یک فریلنسر موفق و بزرگ تبدیل شوید، نباید اهمیت مهارتهای نرم را دستکم بگیرید. مهارتهای نرم برای موفقیت شما حیاتی هستند و به شما این امکان را میدهند که خود را بهتر به مشتریان معرفی کنید. بدون داشتن این مهارتها، درک نیازهای مشتری و مدیریت کسب و کارتان غیر ممکن خواهد بود.
برای موفقیت به عنوان یک فریلنسر، تقویت مهارتهای سخت و نرم به صورت موازی ضروری است.
مقالات مرتبط:
5 ابزار که مهارتهای ارتباطی شما را افزایش خواهند داد
چگونه شغل خود را در عصر اتوماسیون حفظ کنیم